Ciasto z rabarbarem na melasie

piątek, 2 czerwca 2017

ciasto z rabarbarem i orzechami na melasie

Rabarbar dotychczas zwykle szedł w parze z ucieranym, lekkim ciastem maślanym, drożdżówką lub ciastem kruchym, często w towarzystwie słodkiej bezy. Nigdy wcześniej nie łączyłam rabarbaru z cięższym ciastem korzennym, bardziej kojarzącym się z zimą niż rabarbarową wiosną. A jednak pasuje i to bardzo!

To ciasto nie ma w sobie ani grama białego cukru. W całości upieczone jest na melasie trzcinowej (można też użyć syropu z buraków cukrowych), dlatego nie jest przesadnie słodkie, ale za to o głębokim karmelowym smaku. Sporo też w nim orzechów laskowych - mielonych i siekanych oraz odrobina cynamonu. Ma też coś ze swojego kuzyna piernika, bo jak ciasto dojrzewające, najlepiej smakowało dopiero na drugi dzień. No i to połączenie ciasta koloru czekoladowego z bordowym (tym razem) rabarbarem - cudo :)

ciasto z rabarbarem i orzechami na melasie

ciasto z rabarbarem i orzechami na melasie

Ciasto z rabarbarem na melasie:
(wg Moja Kuchni - Ciasta Domowe)

ciasto -
125 g miękkiego masła,
150 g mąki,
50 g mielonych orzechów laskowych,
100 g melasy z trzciny cukrowej lub syropu z buraków cukrowych,
3 żółtka,
20 ml winiaku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli

nadzienie -
500 g obranego rabarbaru,
3 białka,
100 g melasy z trzciny cukrowej lub syropu z buraków cukrowych,
50 g mielonych orzechów laskowych,
100 g posiekanych orzechów laskowych,
szczypta soli

Masło utrzeć z solą na puszysty, jasny krem. Dodać cynamon, żółtka, winiak i melasę - wymieszać do połączenia się składników na jednolitą masę.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, i mielonymi orzechami. Dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Napełnić ciastem.

Białka utrzeć z solą na sztywną pianę. Porcjami dodawać melasę. Na koniec dodać mielone i posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar.
Piec 45-50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone i ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

ciasto z rabarbarem i orzechami na melasie

ciasto z rabarbarem i orzechami na melasie


5 komentarzy

  1. Gdyby nie rabarbar to pomyślałabym, że to ciasto takie prawie świąteczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ono ma w sobie coś świątecznego - tą korzenną nutę :) Ale o dziwo jak dobrze pasuje z rabarbarem! :)

      Usuń
  2. Wow , ale ciasto .Kuzyneczko takie ciasto dla Alci znalazłaś.Wszystko co ma w sobie pierwiastek rabarbaru czy piernika to już mnie kupiono :) a tu oba w jednym cieście
    A ze zdjęciami to przesadziłaś?Wiesz? Mam ochotę zjadać monitor .........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie dwa w jednym, żeby połączyć zimę i wiosnę ;D

      Usuń
  3. Wygląda pięknie, te kolory są cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń

sezonowo




© Every Cake You Bake. Design by FCD.