Pulpeciki z cukinii i ricotty z makaronem

12 września 2016

pulpeciki z cukinii i ricotty w sosie pomidorowym z makaronem

To już naprawdę ostatnia cukinia w tym sezonie :) Jest jej już coraz mniej, a ja coraz częściej spoglądam na rosnące po sąsiedzku dynie. Cukinia tym razem trafiła w skład pysznych pulpecików. To pulpeciki z cukinii i ricotty, które fantastycznie smakują z sosem pomidorowym i makaronem, kaszami, ale też same jako przekąska np. do sałatki lub kanapki. Szczególnie dla tych, którym mięsne pulpeciki nie w smak, ale gwarantuję, że i mięsożerni zjedzą te wegetariańskie z wielką przyjemnością, bo po prostu rozpływają się w ustach.

Ważna rzecz, to porządne odciśnięcie cukinii z nadmiaru wody - inaczej pulpeciki rozpadną się przy smażeniu i gotowaniu albo trzeba będzie dodać do nich tonę bułki tartej, żeby trzymały kształt. Cukinię najlepiej zetrzeć na tarce rano, w dzień przygotowania pulpecików na obiad i zostawić na durszlaku (można lekko oprószyć solą), aby odciekła. Później, przed dodaniem do reszty składników jeszcze raz trzeba odcisnąć ją w dłoniach.

pulpeciki z cukinii i ricotty w sosie pomidorowym z makaronem

pulpeciki z cukinii i ricotty w sosie pomidorowym z makaronem

Pulpeciki z cukinii i ricotty z makaronem:
(wg Diethood

1 średniej wielkości cukinia (lub 2-3 małe),
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki sera ricotta,
1/4 szklanki startego parmezanu,
1 jajko,
1 szklanka bułki tartej,
1/4 szklanki posiekanej bazylii,
po 1/2 łyżeczki tymianku i oregano,
1 łyżeczka soli,
pieprz,
olej do smażenia,
2-3 szklanki ulubionego sosu pomidorowego

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko oprószyć solą i odstawić.

Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklić na patelni na małej ilości oleju.
W misce wymieszać ricottę, parmezan i jajko.
Cukinię dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i wymieszać z cebulą i czosnkiem. Dodać do serów wymieszanych z jajkiem. Dodać sól i pieprz do smaku oraz zioła. Na końcu dodać bułkę tartą i wymieszać wszystko dokładnie. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać więcej bułki - musi być na tyle gęsta, aby można było ulepić z niej kulki.
Uformować niewielkie pulpeciki, obtaczając lekko w bułce tartej.

Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać olej (musi sięgać mniej więcej 2 cm). Wkładać pulpeciki i smażyć na średnim ogniu około 5 minut, aż będą rumiane z każdej strony. Wyjąć na papierowy ręcznik.

Na patelni podgrzać sos pomidorowy. Włożyć z powrotem pulpeciki i dusić na małym ogniu 4-5 minut.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

pulpeciki z cukinii i ricotty w sosie pomidorowym z makaronem

pulpeciki z cukinii i ricotty w sosie pomidorowym z makaronem

5 komentarzy

  1. Już wcześniej patrzyłam na ten oryginalny przepis, teraz mnie ostatecznie przekonałaś ;). Zastanawiam się tyko nad zamiennikiem ricotty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ptasiu, bo baaardzo smaczne :) Myślę, że nasz śmietankowy twarożek gładki zamiast ricotty też dałby radę. Tylko musi być dosyć gęsty.

      Usuń
  2. Super, zapisuję sobie do wypróbowania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie podane, a przepis też super! :)

    OdpowiedzUsuń