Pierniczki bez foremek

18 grudnia 2015

ciastka pierniczki bez foremek

Pierniczkowi spóźnialscy pieką pierniczki w ostatni weekend przed świętami. Słuchając w tej chwili Listy Przebojów pana Marka w radiowej Trójce i czynnie uczestniczących w niej słuchaczy, okazuje się, że jest ich całkiem sporo  (i spóźnialskich i słuchaczy ;)) :) Swoje pierniczki upiekłam co prawda trochę wcześniej, bo co roku tak się składa, że zabieram się do nich około 10 grudnia, ale mam dla Was pierniczkową inspirację "last minute".

Wiele czytelników pyta mnie o foremki do wycinania świątecznych kształtów. Swoje foremki zbieram od lat i dobrze wiem, że niełatwo zdobyć upragniony kształt w sezonie przedświątecznym (sama zagapiłam się w tym roku i nie udało mi się kupić jednej z foremek). Trzeba rozglądać się za nimi dużo wcześniej, ale nic straconego - jeżeli nie macie foremek ani specjalnych wałków, pierniczki o ciekawej fakturze można zrobić za pomocą szklanki, wałka do ciasta i koronek. Im grubsza i wyraźniejsza koronka, tym ciasteczka będą ładniejsze - wystarczy położyć ją na rozwałkowanym cieście, solidnie docisnąć wałkiem i szklanką o cienkich ściankach wyciąć pojedyncze pierniczki. Upieczone wyglądają rustykalnie i artystycznie i może dzieci nie będą z nich szczególnie szczęśliwe, ale jako prezent dla dorosłego sprawdzą się świetnie.

Pierniczki bez foremek biorą udział w Majankowym Festiwalu Pierniczków 2015 :)

ciastka pierniczki bez foremek

Piekłam je z mojego ulubionego przepisu na ciasto niewymagające leżakowania i zachowujące
kształty - właśnie takie na chrupiące pierniczki "last minute". Kto do tej pory nie upiekł - jeszcze zdąży! :)

Pierniczki: 

500 g mąki,
200 g miodu (może być pół na pół prawdziwy i sztuczny),
100 g cukru,
50 g masła,
1 jajko,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1-2 łyżeczki kakao (opcjonalnie - dodaję, żeby pierniczki miały ładniejszy ciemniejszy kolor)

Rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, następnie cukier i masło. Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą.

Przesiać mąkę, dodać sodę, kakao i  rozkłócone jajko. Dodać ostudzone składniki mokre, zagnieść i dobrze wyrobić.

Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka.
Piec na papierze do pieczenia ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni.


8 komentarzy

  1. właśnie te pierniczki piekłam wczoraj z moją córką słuchając wieczorem Trójki :-) my wycinałyśmy z ciasta postaci z szopki i serduszka, które po polukrowaniu ozdobią nasz świąteczny stół, pozdrawiam świątecznie! Ivo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy Trójce, a najlepiej przy Liście Przebojów świetnie pieką się nie tylko pierniczki :) Piątek wieczorem to moja ulubiona pora na kucharzenie :)

      Usuń
  2. Piękne są te pierniczki :)
    I mówisz,ze nie potrzebują foremek?
    Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrzebują - tylko szklankę i kawałek koronki :) Zapomniałam, że one oczywiście biorą udział w Pierniczkowym Festiwalu! :)

      Usuń
  3. Aga, skąd ty masz te pomysły , pierniczki robione szklaneczka i wzorki z koronek szok , ale taki mega pozytywny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kuzyneczko :) Pomysły tak z życia chyba ;))

      Usuń
    2. No pomysł pierwsza klasa, to trzeba powiedzieć :)

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.