Tarta czekoladowo-miodowa z truskawkami

22 czerwca 2014

wiosenna tarta czekoladowa z truskawkami i miodem

Tarta czekoladowa z truskawkami na powitanie lata :) Chociaż chłodne i deszczowe, to mam nadzieję, że to tylko złe dobrego początki i z tygodnia na tydzień lato rozkręci się pięknie.

Uwielbiam połączenie czekolady i truskawek! Nie tylko smakowo, ale i wizualnie i gdybym miała za zadanie stworzenie wyrafinowanego deseru z truskawkami na specjalną okazję, na pewno stawiałabym na tę kombinację. Głęboki, czekoladowy kolor wspaniale podkreśla soczystą, zmysłową czerwień truskawek, a kiedy wmieszamy w to wszystko świeżą, złocistą słodycz miodu, mamy prawdziwy raj dla wszystkich zmysłów. Tarta banalna w przygotowaniu, ponieważ pieczenia wymaga tylko kruchy spód. Czekoladowo-miodowy ganache, którym wypełniamy tartę wystarczy tylko schłodzić w lodówce i uzupełnić świeżymi truskawkami. Smak oceńcie sami, ale jestem pewna, że koneserzy czekolady będą zachwyceni.

wiosenna tarta czekoladowa z truskawkami i miodem
wiosenna tarta czekoladowa z truskawkami i miodem

Tarta czekoladowo-miodowa z truskawkami:

kruchy spód czekoladowy - 
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki kakao,
1/2 szklanki cukru pudru,
120 g zimnego masła,
1 żółtko,
szczypta soli

nadzienie - 
340 g czekolady (ciemnej lub mlecznej według gustu - ja użyłam ciemnej),
1/4 szklanki miodu + 2 łyżki,
3/4 szklanki śmietanki kremówki,
truskawki

Przygotować kruchy spód - mąkę przesiać do miski i wymieszać z kakao, cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtko. Wszystko szybko zagnieść, z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Piec ok. 20 minut - ciasto musi być całkowicie upieczone. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

W rondelku wymieszać śmietankę i 1/4 szklanki miodu i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Czekoladową masę wylać na ostudzony kruchy spód. Tartę chłodzić w lodówce przynajmniej 5 godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem na wierzchu ułożyć truskawki, skropić pozostałym miodem i ozdobić tartę listkami melisy i kwiatami czarnego bzu.

wiosenna tarta czekoladowa z truskawkami i miodem
wiosenna tarta czekoladowa z truskawkami i miodem

17 komentarzy

  1. Golosissima,complimenti,da fare,buona domenica

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem wielbicielka gorzkiej czekolady ale ta tarta wyglada po prostu oblednie Komarko!

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majka, można użyć też czekoladę mleczną albo idealny kompromis - gorzka + mleczna pół na pół. Też będzie pysznie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ja również uwielbiam to połączenie smaków... i kolorów:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda bajecznie :) Kolory komponują się pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można przyspieszyć chłodzenie - np. wkładając ciasto do zamrażarki... :) ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, tylko trzeba uważać, żeby nie zamrozić jej całkiem, bo będzie bardzo trudno pokroić :)

      Usuń
  7. ubóstwiam Twoje fotografie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest idealna. Ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna tarta! Pięknie wygląda, a połączenie czekolady i truskawek jest fantastyczne!
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. i to właśnie jest najlepsza tarta na tą porę roku! :) ja robię masę czekoladową najczęściej z dodatkiem mascarpone ;) wczoraj była z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany, a ja jeszcze w tym roku czarnych jagód nie jadłam! Z mascarpone musi być bardziej kremowa, ale równie pyszna :)

      Usuń