Świderki z cukinią, groszkiem i miętą

sobota, 21 września 2013

makaron świderki z cukinią, groszkiem i miętą

Znowu skończyło się szybciej niż bym sobie tego życzyła. Jeszcze chwil parę i rozpocznie się kalendarzowa jesień, a mnie żal lata... Już tęsknię za słonecznymi kąpielami, niekończącymi się dniami, pięknym światłem, owocowymi ucztami prosto z drzew i krzaków, pachnącymi słońcem pomidorami i szybkimi, pysznymi  obiadami, kiedy wystarczał talerz fasolki szparagowej, miska botwinkowego chłodnika lub makaron z garścią świeżych, chrupiących warzyw.

To ostatni makaron w kolorach lata, którym delektuję się w tym roku - z młodą cukinią, zielonym groszkiem i świeżą miętą z ogrodu, doprawiony ricottą i oliwkami. Za progiem czekają już dynie, orzechy i jesienne gruszki i jabłka, więc żegnaj lato na rok!

makaron świderki z cukinią, groszkiem i miętą

Świderki z cukinią, groszkiem i miętą:

200 g makaronu świderki,
2 średnie cukinie,
1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
2 cebule,
150 g ricotty,
kawałek wędzonego sera,
kilka czarnych oliwek,
2 gałązki świeżego tymianku,
kilka listków świeżej mięty,
3 łyżki oliwy z oliwek

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na ostatnie dwie minuty przed końcem gotowania dodać groszek. Całość odcedzić i z powrotem dać do garnka.

Umyte cukinie pokroić w cienkie plasterki. Cebule posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, po czym wrzucić posiekaną cebulę. Chwilę przesmażyć i dodać cukinię i tymianek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kiedy cukinia zmięknie, całość dodać do makaronu razem z ricottą i posiekaną miętą. Wszystko wymieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodać oliwki i podawać gorące, posypane startym na tarce wędzonym serem.

makaron świderki z cukinią, groszkiem i miętą
makaron świderki z cukinią, groszkiem i miętą

11 komentarzy

  1. Wygląda mega apetycznie! Na takie deszczowe dni idealna :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, orzeźwiające połączenie! jeszcze nieco w letnich klimatach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi wielki apetyt na makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ulubionych dań to faszerowana cukinia. Z pieczarkami jeszcze nie robiłam, ale narobiłam sobie smaku :)
    _____________________________________________
    lave-vaisselle

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Chyba będę musiała się jutro wybrać po cukinie i ugotować takie cudo na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak smakowicie ,mniam. :)
    Lubię takie jedzonko,szczególnie z cukinią.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada smakowicie, w sam raz na pozegnanie lata...

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno zrobię! ;) Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, mam akurat kilka cukini z własnej uprawy. Fantastycznie bedą się nadawały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinie z własnej uprawy to jest to, co ten makaron lubi najbardziej :)

      Usuń

sezonowo

INSTAGRAM

© Every Cake You Bake. Design by FCD.