Wielkanocne zajączki z marcepanem

ciasteczka wielkanocne zajączki z marcepanem

Kurczaki i baranki są passé! U mnie w tym roku na Wielkanoc będą królowały zajączki! :) Po delikatnych, pomarańczowych, przyszły kolejne - maleńkie, słodziutkie i marcepanowe. Będą kicać po świątecznym stole, wielkanocnych mazurkach i drożdżowych babach - niech będzie radośnie i wiosennie (na przekór temu, co za oknem!)

Zajączki to moja kolejna inspiracja azjatycka. Jakiś czas temu, kiedy szukałam informacji i przepisów na chińskie ciastka księżycowe, miałam okazję przenieść się w świat małych form, mini-cudeniek cukierniczych i nie tylko, w których Azjaci są niedościgłymi mistrzami. Ciasto na króliczki, to właśnie jeden z przepisów na "skorupki" moon cakes, w które zapakowałam tym razem masę marcepanową. Pewnie jeszcze nie raz skorzystam z ciasta na bazie oleju i syropu złocistego, bo to jedno z najbardziej plastycznych i wdzięcznych w obróbce ciast, jakie znam. Niczym z plasteliny, można lepić z niego najbardziej wymyślne kształty i być pewnym, że nie rozmyją się przy obróbce cieplnej. Ciasto potrzebuje 2-3 dni na skruszenie, więc najlepiej upiec ciasteczka trochę wcześniej. Na święta będą w sam raz :)

ciasteczka wielkanocne zajączki z marcepanem

Wielkanocne zajączki z marcepanem:
(proporcja na 10 zajączków)

ciasto - 
125 g mąki,
85 g złocistego syropu (Golden Syrup),
25 g oleju arachidowego,
1/2 łyżeczki wody (najlepiej alkalicznej)

nadzienie - 
200 g masy marcepanowej

Syrop wymieszać z wodą i olejem. Mąkę przesiać i dodać składniki mokre - wymieszać wszystko szpatułką do ciasta. Wyrabiać ciasto około 2 minuty, aż będzie jednolite i lśniące. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Schłodzone ciasto podzielić na 10 równych części i z każdej części oderwać kawałek na uszy i ogonki. Masę marcepanową również podzielić na 10 części i uformować z nich kulki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek, do środka włożyć kulkę masy marcepanowej i oblepić dokładnie ciastem. Z pozostałych kawałków ciasta uformować po dwa wałeczki na uszy i małą kulkę na ogonek - przykleić do kulki ciasta z marcepanem. Uszy ozdobić robiąc delikatnie wgłębienie w środku patyczkiem do szaszłyków. Grubszym końcem patyczka zrobić oczy.

Zajączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut, po czym wyjąć blachę i studzić przez 15 minut. /Lekko ostudzone ciastka można posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody - wtedy będą błyszczące/  Z powrotem włożyć blachę do piekarnika na kolejne 10 minut, aż zajączki zarumienią się. 

ciasteczka wielkanocne zajączki z marcepanem
ciasteczka wielkanocne zajączki z marcepanem

48 komentarzy

  1. co to za syrop? Gdzie go można dostać? Zajączki i sam pomysł - świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest syrop z trzciny cukrowej i można go dostać na pewno w sklepach internetowych i dobrze zaopatrzonych marketach (najlepiej tam, gdzie mają produkty brytyjskie :)). Można go zastąpić miodem albo miodem sztucznym.

      Usuń
    2. zagniotłam przed chwilą ciasto z syropem z buraków, jutro zobaczymy, czy coś z tego będzie ;)

      Usuń
  2. zajączki są niewiarygodnie wręcz urocze. (^v^)'

    OdpowiedzUsuń
  3. Komarko, cudnie to wynalazłaś:) - jakie łatwe:). Olej winogronowy mógłby być?
    Mówię PRZEUROCZE i mówię dobranoc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i winogronowy może być :) Dobranoc Ewelajno!

      Usuń
  4. dlaczego kurczaczki passe? niee!
    ale nie powiem zajączki Twe urocze... i ładniejsze xd

    jestem naprawdę pod ogromnym wrażeniem, wiesz?
    zauroczyły mnie.
    podziwiam za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez one urocze! Wcale bym sie nie pogniewala, gdyby jeden tu do mnie przykical :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Komarko, ależ one są cudne ! Wspaniały pomysł i mistrzowskie wykonanie.
    Takiego uroczego zajączka włożyłabym do koszyczka. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Komarko , jesteś niemożliwa:D,ale fajne i ukochanym marcepanem

    p.s ciastka z mąką ziemniaczana napieczone ,ale nei bede ich lukrować , są za kruche , mam na nie inny pomysł ,a same ciastka pyyyychhhhaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Komarko, Twoje zajączki są powalające :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie słodkie, idealne do koszyczka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje dziecko oszalało na ich punkcie!!! Co ja mam teraz zrobić??
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne:) Na pewno zrobię, z innym nadzieniem, ale zrobię jeszcze przed sobotą. Będą pięknie wyglądały w koszyczku:)

    OdpowiedzUsuń
  12. No czegoś tak ślicznego to jeszcze nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka misterna praca, urocze maleństwa!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie cudowne te zajączki. Prześliczne :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Golden syrup bulgocze niemal od chwili, kiedy zobaczyłam te urocze marcepanowe cuda. Uwielbiam tak proste i niezwykłe w formie przepisy.
    Obiecuję uwiecznić zajączki i podzielić się zdjęciami na blogu. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja bym ich nie była w stanie zjeść, są takie urocze, że byloby mi szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie mogłam się powstrzymać i znowu odgapiłam:) Są takie śliczne i pyszne:)
    http://smacznykacik.blogspot.co.uk/2012/04/wielkanocne-zajaczki-z-nadzieniem.html

    OdpowiedzUsuń
  18. króliczki są po prostu cudowne!
    Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale śliczne te Twoje zajączki! Porywam jednego do koszyczka ze święconką :)
    Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  20. "Pyszny" blog :) Wesołych Świąt! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny kształt :), Wesołego Alleluja ! ! !

    OdpowiedzUsuń
  22. Zdrowych, spokojnych świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  23. są świetne! :) W tym roku już za późno na upieczenie, ale w przyszłym na pewno pojawią się na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  24. Jakie cuuudne... :) Szkoda, że już nie ma miejsca u mnie w piekarniku ; ) Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  25. Śliczne zajączki !

    Wesołych Świąt Komarko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super pomysł....wesołych Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie to cudne!!!!! następny rok ja tez takie zrobię :) Dzięki serdecznie za pomysł i przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. Jakie piękne! :) A czy olej arachidowy można zastąpić rzepakowym? Arachidowy jest dla mnie za drogi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartinko, moim zdaniem rzepakowy ma zbyt intensywny zapach do tego słodkiego ciasta, ale słonecznikowy powinien być ok. :)

      Usuń
  29. O mamo, jakie cudne! Że też nie znalazłam tego bloga przed świętami, aż nie mogę doczekać się przyszłorocznej Wielkiejnocy!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wielkanoc niebawem, właśnie składam zamówienie na masę marcepanową, bo nie mogę się powstrzymać przed upieczeniem tych cudeniek. Zajączki są prześliczne i na 100 % zagoszczą na moim wielkanocnym stole ;-)

    Pozdrawiam,
    Zosia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zosiu, mam nadzieję, że zachwycą wszystkich współbiesiadników :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  31. Mam pytanie. Nikt z mojej rodziny nie przepada za marcepanem. Czym mogłabym go zastąpić, bo bardzo chcę zrobić te zajączki...

    + co można użyć zamiast oleju arachidowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzienie musi być raczej zwarte i nie wilgotne, bo inaczej ciężko będzie skleić ciasto i zachować kształt. Może spróbuj z suszonymi owocami? Np. suszoną śliwką albo morelą?
      Olej arachidowy można zastąpić słonecznikowym (musi być neutralny w smaku i zapachu).

      Usuń
  32. Potrzebne jest 25g oleju, to jest bardzo mało. Nie opłaca mi się kupować całej butelki arachidowego, słonecznikowego ani winogronowego, jeżeli nie używam ich na codzień i nie dam rady wykorzystać. Co się stanie jeżeli dodam oliwy z oliwek albo rzepakowego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwy z oliwek nie polecam zdecydowanie, bo ma zdecydowanie zbyt intensywny smak, a rzepakowy - teoretycznie użyć można, najwyżej zajączki będą miały lekko rzepakowy aromat ;)
      Rzeczywiście mało potrzeba, bo porcja jest bardzo mała - można zrobić z podwójnej, jeżeli ma być na większą liczbę gości.

      Usuń
  33. Robiłam dwa razy, za każdym razem ciasto wychodzi mi zbyt kruche, że nie mogę uformować nawet placuszka, bo pęka. robiłam na oleju rzepakowym bo innego nie mam. czy to może być powód? zrobiłam marcepan a ciasta zrobić nie mogę;/ nie mam pomysłu nawet czym mogę je zastąpić;(
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  34. Ojej, to zdjęcie z przekrojonym zajączkiem... :( Brutalne!
    Wyczaruję takie w tym roku, oby się udały. Już się doczekać nie mogę, strasznie lubię takie zabawy z ciastem :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń