Lody piernikowe

11 grudnia 2009

świąteczne lody piernikowe z kandyzowanymi pomarańczami

Oranges, gingerbread and spices – it’s taste of Christmas for me. When I had been proposed to participate in part of fabulous International Recipe Advent Calendar I thought I would like to combine all those ingredients in one delicious dessert. I decided for something that not only combine my favourite winter flavors but also connect taste of Christmas all over the world. From all of sweets I have chosen ice cream. And why? :) Even if there is crackling frost and white snow outside the window nobody is really getting cold these Holidays – the warmth of our family feelings and Christmas spirit is much stronger than the air temperature. And all of those who live in Southern Hemisphere and experience Christmas in the middle of hot summer will be even more convinced... Because I propose gingerbread ice cream with candied oranges :)

Creamy, spicy and juicy – mix of Christmas flavours, simply delicious. My inspiration was Pierre Herme’s recipe and it is my proposition for 14th day of the Advent Calendar.

świąteczne lody piernikowe z kandyzowanymi pomarańczami

Gingerbread ice cream with candied orange:

gingerbread ice cream -300 ml milk,
100 ml double cream,
30 g gingerbread crumbs,
½ tablespoon mixed spices,
55 g sugar,
4 egg yolks,
15 g honey

Bring milk up to a simmer. Remove from the heat and add gingerbread crumbs. Let stand the mixture for an hour and then mix with electric mixer.

Bring double cream with mixed spices to a saucepan and heat to a simmer. Pour gingerbread milk to the spiced cream and continue heating. In a small bowl whisk egg yolks with sugar and honey. Add a few tablespoons of hot milky mixture and whisk. Then pour it to the saucepan with rest of milky mixture and heat whisking constantly untill custard coats the back of a spoon. Remove from heat and strain. Chill completely.

Pour the cold custard into an ice cream maker and freeze according to manufacturer’s instructions.


Candied oranges -2-3 oranges

syrup –
250 ml water,
125 g sugar

Cut oranges into quarters or slices (you can peel fruit or not if you like candied orange peel) and transfer them to a baking sheet lined with parchment paper.

Bring water and sugar to boil over high heat. Boil for about 10 minutes. Pour oranges with boiling syrup and let stand uncovered overnight or until tacky to the touch.




Polish please ;)

Zaczęłam nietypowo, bo po angielsku (wybaczcie ewentualne błędy ;))
Przyczyną zamieszania jest Międzynarodowy Kalendarz Adwentowy z przepisami kulinarnych blogowiczów, tworzony przez blog językowy LexioPhiles, do którego swoją cząstkę mam przyjemność dołożyć :)

Pomarańcze, piernik i korzenne przyprawy, to dla mnie smak Bożego Narodzenia. Kiedy zaproponowano mi uczestnictwo w utworzeniu wspaniałego Międzynarodowego Kalendarza Adwentowego, pomyślałam, że wszystkie te smaki chciałabym połączyć w jednym, pysznym deserze. Zdecydowałam się na coś, co nie tylko połączyło te smaki i aromaty, ale też zjednoczyło smak świąt na całym świecie. Ze wszystkich deserów wybrałam lody. A dlaczego? :) Nawet jeśli za oknem leży śnieg i trzaska mróz, tak naprawdę nikomu nie jest zimno w święta. Ciepło naszych rodzinnych uczuć i duch Bożego Narodzenia są o wiele silniejsze od temperatury powietrza. A ci wszyscy, którzy mieszkają na południowej półkuli i przeżywają święta w środku gorącego lata będą jeszcze bardziej przekonani... Bo ja proponuję piernikowe lody z kandyzowanymi pomarańczami :)
Kremowe, korzenne i soczyste - kombinacja bożonarodzeniowych smaków, po prostu pyszne! Moją inspiracją był przepis Pierre'a Herme i to jest moja propozycja na 14 dzień Adwentowego Kalendarza.

Lody piernikowe z kandyzowanymi pomarańczami:

lody piernikowe -
300 ml mleka,
100 ml śmietanki kremówki,
30 g pokruszonego piernika,
½ łyżki przyprawy do piernika,
55 g cukru,
4 żółtka,
15 g miodu

Mleko zagotować i dodać pokruszony piernik. Zostawić na około godzinę, po czym zmiksować.
Śmietankę zagotować z przyprawą do piernika, po czym dodać mleko piernikowe i dalej podgrzewać. W misce rozbić żółtka z cukrem i miodem. Dodać kilka łyżek gorącego mleka ze śmietanką i wymieszać, po czym wlać masę żółtkową do pozostałego mleka. Całość podgrzewać stale mieszając, aż masa będzie oblepiać łyżkę (trzeba uważać, aby masa nie zagotowała się). Przecedzić i schłodzić. Zimną masę wlać do maszyny do lodów i zamrażać zgodnie z instrukcją producenta.

kandyzowane pomarańcze -
2-3 pomarańcze

syrop –
250 ml wody,
125 g cukru

Pomarańcze pokroić w ćwiartki lub plastry (możecie obrać owoce ze skórki lub nie, jeżli lubicie skórkę kandyzowaną) i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem.
Z wody i cukru zagotować syrop (gotować ok. 10 minut). Gotującym się syropem polać pomarańcze i zostawić odkryte na noc lub kilka godzin, aż plastry będą lepkie w dotyku.

świąteczne lody piernikowe z kandyzowanymi pomarańczami

24 komentarze

  1. Komarko, gdy będziesz mieszać masę już z żółtkami, ale podgrzewając ją na parze, to się jajka nie zetną :-) (ja sie zawsze boję kremów z jajkami bezpośrednio na ogniu, bo kiedyś zrobiła mi się jajecznica ;-) ).

    OdpowiedzUsuń
  2. Patrzę z tęsknotą Komarko na Twoje poczynania, bo i ja otrzymałam propozycję współuczestniczenia w tymże kalendarzu, ale mój nowy, pracowniczy czas niezwykle mocno mnie ogranicza. :(
    W każdym razie Komarko, lody przygotowałaś cudne! Zjadłabym chętnie niejedną kuleczkę, gdyby nie chore gardło. :( Biednemu zawsze wiatr w oczy. ;-)
    A łoś po prostu cudny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Komarko, czyz to nie Ty pisalas, ze lodow nie lubisz? ale sie rozkrecilas przepieknie! lody piernikowe to jest to! marzyly mi sie jeszcze w tym roku, ale schowalam maszynke gleboko w szafce i chyba poczeka sobie na sezon po swietach... (zbieram sile i oszczedzam sie przed swiatecznym maratonem za stolem ;-)) w kazdym badz razie przepis zapisany i na pewno je odtworze wkrotce! pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zusssko, faktycznie pogrzewanie na parze to bezpieczniejsza metoda :) Ale ja przy okazji robienia lodów odkryłam ostatnio zaletę posiadania termometru kulinarnego. Z jego pomocą udaje się nie przeoczyć tego fatalnego momentu, kiedy z creme anglaise robi się jajecznica ;D

    Małgosiu, dziękuję! I podwójnie współczuję - z powodu zawężonego czasu na kulinarne szaleństwa w kuchni i z powodu gardła (jeszcze pamiętam swoją własną niedawną infekcję :/) Chociaż podobno lody na gardło nie szkodzą :)

    Cudawianki, ja coś czuję, że jeszcze parę takich smaków i odszczekam to o nielubieniu lodów ;D To pewnie już też moje ostatnie lody w tym roku (już sobie wyobrażam co to będzie jak nadejdzie lato! :)). A piernikowe bardzo polecam - dla mnie lodowe odkrycie roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Komarko, przepięknie napisałaś! Cudownie czytało mi się także w języku angielskim. :)
    Lody piernikowe wyglądają zjawiskowo smacznie, nie dziwię się,ze je wybrałaś.
    Cudowne są!:)
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję udziału w kalendarzu :)
    A łosiek podbił moje serce!
    Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Komarko bardzo lubię lody piernikowe.
    Narobiłaś mi smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne.. Pierwsze zdjecie jest - jak to mowi foremka z pewnego znanego tvnowskiego programu "do zjedzenia"! Ale muszą być pyszne te lody.. i ten renifer..:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Komarko! Chyba porozumiewasz się telepatycznie z moim M. Zrobił prawie identyczne lody piernikowe kilka dni temu ;) Właśnie dziś je wykończyliśmy, nie sami ;) - tak, to dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Komarko, przepis przyprawia o zawrót głowy! Rewelacja :)

    Poczytałam sobie opublikowane do tej pory przepisy i nie ma co ukrywać... nasze rodaczki najlepiej się spisały :) Brawo dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Agnieszko, gratuluję!
    Zaglądam na ten kalendarz i dochodzę do wniosku, że "nasze" dziewczyny mają najciekawsze przepisy!
    Lody wspaniałe, aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne lody u Ciebie widzę, które zrobię na 100 %. Uwielbiam takie smaki. Piękne zdjęcia. Idę ogłosić moim rodzinnym obolałym gardłom, że dzisiaj leczymy się...lodami.

    OdpowiedzUsuń
  13. Niedawno jadłam piernikowe lody w Grycanie, które strasznie mi smakowały! Te domowe muszę być wspaniałe ...

    OdpowiedzUsuń
  14. Lody piernikowe - to brzmi pysznie !

    Jeszcze nie miałam okazji spróbować tego smaku, ale przy pierwszej nadarzającej się okazji postaram się to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też zapisuję się do fanklubu Pana Łosia. :-)

    Przeapetyczny przepis. To musi być wspaniały deser. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy nie chciałabyś wypożyczyć tej maszynki na trochę? :)
    Dwa dni i nie więcej :D
    Narobię lodów na zapas :)
    Propozycja jest genialna! Od samego czytania mi się lodów zachciało :)
    Zgadzam się z Anoushką :)))) Noramlanie co do jednego wyrazu! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Majanko, to cieszę się, że w angielskim też składnie wyszło ;) Pozdrawiam zimowo (śnieg, śnieg za oknem!!!!!!!!) :D

    Moniko dziękuję :) Ja go zawsze brałam za renifera, ale jak się dobrze przyjrzeć, to może i rzeczywiście to łoś? :D Pozdrawiam!

    Lu, od tych własnej roboty ja też bardzo lubię te piernikowe :) Nigdy wcześniej nie miałam okazji wypróbować tego smaku!

    Kredko, dziękuję :) (widzę, że Ty też stawiasz na renifera ;)).

    Ptasiu, może to jakaś telepatia :D

    Anoushko, Beatko, nieskromnie zgadzam się, że zdecydowanie nasz rodzimy wkład w kalendarz rządzi :)) Ja zrozumiałam, że ideą kalendarza są świąteczne przepisy i świąteczne klimaty. Chyba inne nasze dziewczyny tak samo. A niektóre przepisy są... dziwne ;))

    Margot :) Czary mary..... :D

    Lo, polecam bardzo - i smak i kurację lodową (lody są z miodem - powinny nawet pomóc!) :D

    Julio, z ciekawości też przy okazji spróbuję tych grycanowych dla porównania. Te domowe satysfakcjonują mnie w pełni i z czystym sumieniem mogę polecić przepis :)

    Abbra, bardzo bardzo polecam :)

    Poswix, piernikowy zwierz zaczyna mieć 2 fankluby - jeden łosia, drugi renifera ;D

    Poleczko, ależ bardzo chętnie mogę wypożyczyć! :D Ja ten rok w temacie lodów uważam za zamknięty, więc maszynka będzie się kurzyć przynajmniej do stycznia ;))

    OdpowiedzUsuń
  18. o rety, muszą być bajeczne w smaku! i do tego te kandyzowane pomarańcze...boskie!
    pozdrawiam słodziutko!

    OdpowiedzUsuń
  19. Komarko, to barrrdzo moje smaki! I wlasnie (znow) zdalam sobie sprawe, ze strasznie dawno lodow nie jadlam! A maszynka stoi i sie kurzy... ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ech, no pewnie rzeczywiście renifer, skoro świąteczny to renifer, ale ja tak lubię łosie, że wszystko duże i rogami - to łoś :D I faktycznie, jak pisała Anoushka - Wasze przepisy są najfajniejsze, takie naprawdę (przed)świąteczne :)
    Pozdrawiam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
  21. Och lody piernikowe..mniam jedynie moge sobie wyobrazic ich smak ach..

    OdpowiedzUsuń
  22. Powiem szczerze Komarko, ze one to nie pobija Twych lodow ze sliwowica, ale sa szalenie oryginalne - z koloru niby kawowe, a tu prosze, piernikowa nuta :-) Masz doskonale lodowe pomysly!

    OdpowiedzUsuń
  23. Kasiu, te pomarańcze pasują tu wyjątkowo wspaniale. Jak dla mnie połączenie idealne! Pozdrawiam :)

    Bea, odkurz maszynkę koniecznie! :) To nieprawda, że lody niesmakują zimą ;)

    Moniko, ja też zdecydowanie stawiam na renifera :D

    Gosiu, chętnie zaprosiłabym Cię na gałkę albo nawet dwie ;)

    Basiu, kolor mają rzeczywiście wspaniały - cynamonowy... :) Ciekawa jestem, czy one smakują tak dobrze również latem, bo jak dla mnie to wybitnie zimowy smak :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.