Spaghetti z oliwkami i kaparami

4 lipca 2009

spaghetti z oliwkami, pomidorami i kaparami

Uff, jak gorąco. Nareszcie gorąco! :) Cieszę się szalenie z tych pierwszych dni upalnego lata, co niestety skutkuje lekkim zaniedbaniem bloga ;) Zamiast męczyć się w dusznym mieszkaniu, po stokroć wolę przebywanie w słonecznym ogrodzie. Potem, zwykle znużona wysokimi temperaturami, do których organizm jeszcze nie przywykł, padam wieczorem, zanim zdążę zalogować się do swojego bloggerowego konta. Ale obiecuję, postaram się to nadrobić :)

Poza odżywianiem się głównie truskawkami, jagodami, malinami i poziomkami prosto z krzaczków :) jedyną aktywnością kuchenną na jaką mnie chwilowo stać, to szybkie półgodzinne obiady na bazie świeżych warzyw i owoców. Makarony z sosami, ryż smażony z warzywami, knedle z truskawkami i szybkie warzywne zapiekanki, to to co lubię, kiedy trudno wytrzymać w kuchni z gorąca. Ostatnio szczególnie przypadł mi do gustu makaron z pomidorami, oliwkami i kaparami ... i z bułką. Przeciwnicy łączenia węglowodanów pewnie zaraz podniosą alarm. Ja też najpierw spróbowałam makaronu wymieszanego z sosem, ale jeszcze przed dodaniem zrumienionej na oliwie bułki i później, już gotowego dania. Wersja z bułką była o wiele smaczniejsza :) A po takim talerzu pysznego makaronu z podwójną dawką węglowodanów, zamiast wyrzutów sumienia, wystarczy udać się na podwójnie długą przejażdżkę rowerem :)

spaghetti z oliwkami, pomidorami i kaparami


Spaghetti z oliwkami i kaparami:
(wg Wielkiej Księgi Kucharskiej - Makarony)

2/3 kubka oliwy extra virgin,
1,5 kubka (125 g) świeżej rozdrobnionej bułki,
3 ząbki czosnku,
300 g czarnych oliwek,
6 pomidorów, najlepiej rzymskich (u mnie z puszki),
2 łyżki kaparów,
500 g spaghetti

Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni. Dodać bułkę i smażyć, stale mieszając, aż się zrumieni. Odstawić i ostudzić.

Do garnka wlać resztę oliwy i podgrzewać minutę. Dodać drobno posiekany czosnek i posiekane oliwki - smażyć na średnim ogniu 30 sekund. Dodać kapary i pomidory i gotować 3 minuty. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać sos oraz bułkę i dobrze wymieszać. Podawać przybrane ziołami.

Do sosu można również dodać anchois z puszki - odcedzone i drobno posiekane.

spaghetti z oliwkami, pomidorami i kaparami

15 komentarzy

  1. super takie jedzonko w te upalne dni,ale ta bulka mnie zaskoczyla....az tak,ze przy okazji wyprobuje....:) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to makaroniara jestem, podoba mi sie ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaronowe dania! :)) Twoja propozycja wygląda tak smaczniutko i pięknie. Chętnie bym nawinęla troszkę spaghetti na widelczyk, mogę?;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja pewnie wielu z Was podpadne, ale... niestety za makaronami nie przepadam :/ Nad czym ubolewam, gdyz od 6 tygodni zmuszona jestem zywic sie nim niemal codziennie ;)
    Tej wersji z bulka jeszcze nie probowalam, ale obiecuje ze to nadrobie, jak juz makaron bede jadla tylko z wlasnej nieprzymuszonej woli ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawda, ze dobre? ja po raz pierwszy sprobowalam makaronu z bulka (tyle ze tarta) we Wloszech i bylam naprawde zaskoczona, ze tak dobrze smakuje. Twoja wersja z oliwkami i kaparami wyglada bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja z połączeniem makaronu z bułką spotkałam się w Anglii, gdzie prawie do każdego makaronowego dania, z lasagne włącznie, podawało się pieczywo czosnkowe. Piekielnie tuczące, ale smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie! żadnych wyrzutów sumienia! :) Za dobre, żeby sobie coś wyrzucać. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze pozostanie mi podziw dla osób kaparujących ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem tylko tyle mniam, mniam :) Ja jednak pominęłabym bułkę, zawsze to parę kalorii mniej :) Cudne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  10. Komarko :) Ze makaronu nie lubie to przepisu sobie nie skopiuje :P Ale ja tu przyszlam w innym celu :) Masz sliczne zdjecie w profilu! To chyba jakas swiezynka co? :)))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Poleczko, dziękuję :) Faktycznie to całkiem świeżynka - dokładnie sprzed wczoraj ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też tak się zabieram za makaron z bułką od jakiegoś czasu... MOze w końcu się zmobilizuję :)

    A tak swoją drogą, KOmarko, to latem mam podobnie - królują makarony, bo najszybsze i jakoś tak lekko smakują.

    OdpowiedzUsuń
  13. Komarko, świetne makaronowe letnie danko. Uwielbiam takie proste sosy na upalne dni, no i w dodatku danie jest ekspresowe. :) Pomysł koniecznie do wykorzystania. Zrobię specjalnie dla męża, bo on kapary jada łyżkami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przygotowanie dania zajmuje dokładnie 20 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ahhhh, spaghetti puttanesca, uwielbiam, absolutnie uwielbiam, to moja ulubiona pasta i do tego sauvignon blanc, po e zja.

    OdpowiedzUsuń