Ciasto z truskawkami i kardamonem

29 czerwca 2009


ciasto z truskawkami, kardamonem i kruszonką

Kiedy na którymś z moich ulubionych blogów kulinarnych widzę przepis zatytułowany "A must make ... cake" lub podobnie, w głowie automatycznie zapala mi się czerwona lampka kontrolna i chwilę potem przepis również automatycznie ląduje zapisany w schowku "do zrobienia wkrótce". To rodzaj zaufania i tej pewności, że kiedy doświadczona blogerka kulinarna, która w swojej wirtualnej kuchni (która jest przecież odbiciem kuchni jak najbardziej realnej), w której roi się od wspaniałych receptur i porad, poleca coś szczególnie, musi być to coś wyjątkowego. Tak też było z ciastem z truskawkami i kardamonem, na który natknęłam się na blogu Food Blogga.

Niby prosty placek na maślance, jak sama autorka przyznaje - taki który kojarzy nam się z niedzielnym ciastem w domu babci, a dzięki kardamonowi, aromatowi skórki cytrynowej i chrupiącej orzechowej kruszonce, już przebojem wdarł się na czołówkę moich ulubionych letnich ciast. Bo mimo że placek truskawkowy to już tylko wspomnienie - zniknął dawno prosto z blachy, to już cieszę się na powtórkę z jagodami, malinami i jeżynami. Jeszcze jedna zaleta tego typu ciasta - błyskawiczne w przygotowaniu :) Ciasto nie lubi starannego ucierania, miksowania i idealnego łączenia składników - potraktujcie je jak wielką mufinę. W przeciwnym razie - grozi zakalcem! :)

ciasto z truskawkami, kardamonem i kruszonką


Ciasto z truskawkami i kardamonem:

kruszonka:
1/2 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru brązowego,
szczypta soli,
szczypta mielonego kardamonu,
1/2 szklanki posiekanych orzechów,
4 łyżki stopionego masła,

ciasto:
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
6 łyżek masła (około pół kostki),
2/3 szklanki cukru,
2 duże jajka,
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
1 łyżeczka wanilii,
3/4 szklanki maślanki,
1 szklanka truskawek (większe podzielić na kawałki)

Przygotować kruszonkę - wymieszać składniki suche, dodać masło i rozetrzeć opuszkami palców aż utworzą się grudki. Kruszonkę odstawić do lodówki.

W misce wymieszać mąkę, sól, sodę i kardamon. W drugiej misce wymieszać mikserem masło z cukrem, aż stanie się białe i kremowe. Do masy maślanej dodać jajka, skórkę cytrynową i wanilię. Wymieszać wszystko przez chwilę na średnich obrotach miksera. Przełączyć na wolne obroty i dodać maślankę, wszystko wymieszać. Dodać mąkę z dodatkami i szybko wymieszać, tyle aby mąka połączyła się z mokrymi składnikami (nie musi być starannie zmiksowana). Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy (piekłam w formie 20 x 30 cm) i ułożyć truskawki. Posypać kruszonką. Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

ciasto z truskawkami, kardamonem i kruszonką


22 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. no,prosze......czyli to akurat cos dla mnie :))) bo ostatnio zrobilam mega-zakalca i to akurat wtedy,kiedy goscie mieli byc....ladnych pare lat nie wyszedl mi zakalec,a tu naraz....
    Jak zwykle przesliczne zdjecia Komarko!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje pierwsze podejście do ciasta maślankowego też zakończyło się giga-zakalcem :D Przez roztargnienie nie doczytałam dobrze przepisu i męczyłam to biedne ciasto długim ucieraniem. A wystarczyło zamieszać... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zawsze pieknie wszystko opisałaś i sfotografowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle uroczo wszystko opisane i podane:D

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja się cieszę, że kardamon powoli 'wdziera się' do naszych letnich ciast, bo bardzo go lubię i mogłabym dodawać niemal do wszystkiego;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, wygląda tak pyszniutko! :)
    Sliczne zdjęcia KOmarko, jak zawsze :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglada bardzo pysznie, tak sie zastanawiam czy z borowkami rownie byloby pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No wlasnie, u mnie tez maslankowe lub 'mleczne' sie czesto konczy zakalcem :/ Moze faktycznie za dlugo je mieszalam??? Przetestuje nastepnym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie :) Ja właśnie dwa dni temu zrobiłam sernik z kardamonem :) Chyba skuszę się na to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne. Mam kardamon, mam truskawki, trzeba tylko dokupić maślankę. Cudowne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  12. Lisko, ja też się cieszę, że coraz częściej trafiam na ciasta z dodatkiem kardamonu. Bardzo lubię kardamon, od kawy do ciast. Bardzo fajnie podkreśla smak owoców.

    Viridianko, z borówkammi na pewno będzie pyszne! Sama mam zamiar wkrótce wypróbować ten zestaw :)

    Bea, ja to w ogóle mam pecha do ciast z ucieraniem masła na początku i dodawaniem do niego jajek :) 50% prób kończy się zwarzeniem ciasta w fazie przygotowań i zakalcem :D Ale tym razem postanowiłam się nie przejmować, wrzuciłam wszystko razem, zamieszałam od niechcenia i podziałało! Puszyste, wspaniałe ciasto bez śladu zakalca :)

    Kasiu, już biegnę do Ciebie po przepis na sernik z kardamonem!

    OdpowiedzUsuń
  13. O jakie ciasto -truskawki ,kardamon,Komarko ty wiesz co jest pyszne i jeszcze jak to pokazać pięknie:)
    Ja kardamon uwielbiam i dodaje nawet do zimowych zup bo podobno zapobiega wg medycyny chińskiej zawilgoceniu organizmu :) Ale ja po prostu kocham jego smak
    A i imbir pcham wszędzie,a za możliwość kupowania świeżego imbiru mogłabym napisać nawet list dziękczynny tylko nie wiem do kogo :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentuję się prawie jak moje ciasto maślankowe;)
    z tym, że jest ciemniejsze i napewno dużo bardziej aromatyczne;)
    Pozdrawiam cię cieplutko:*

    OdpowiedzUsuń
  15. Margot, ja mam identycznie i z kardamonem i z imbirem :)) Jeżeli akurat przypadkiem nie mam chwilowo imbiru większość potraw, które mam zamiar zrobić odpada, bo okazuje się, że wszystkie wymagają dodania imbiru :D

    Olu, ja też pozdrawiam Cię serdecznie :)
    A nad ciemnym kolorem ciasta sama się zastanawiałam, bo na zdjęciu autorki przepisu ciasto wydaje się dużo jaśniejsze. A ja robiłam dwa razy i dwa razy wyszło takie ciemne. Myślę, że to wina sody.

    OdpowiedzUsuń
  16. Komarko, strrrasznie mi się to ciacho spodobało :). No i jeszcze te piękne zdjęcia... A przyznam się, że ciasta na maślance nigdy jeszcze nie robiłam. Zawsze robię różne wariacje na cieście 4/4, szybko i bez komplikacji ;). Ale korci mnie, żeby kupić wreszcie te maślankę i spróbować :)...

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem niezwykle wdzięczna za ten przepis, ciasto zrobiło wczoraj furrorę :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. wyszło mi fajnie puszyste :)) mmm... zmieniłam trochę recepturę - użyłam białego cukru, zamiast orzechów dodałam pokruszonych płatków śniadaniowych i dodałam jagody :) (razem truskawkami) ;)
    pycha!
    wielkie dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. A ja wczoraj piekłam to ciasto dla babci, z cynamonem zamiast kardamonu i bez kruszonki. Też pyszne :) Przepis bazowy jest doskonały, więc można szaleć z dodatkami i przyprawami bez ograniczeń :)
    Cieszę się, że zakalec Wam się nie zdarza ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. szukałam właśnie takiego szybkiego ciasta, a kardamon używam tylko, że zwykle do jabłecznika, wypróbuje na pewno, ale pewnie z innymi owocami, choćby jeżynami, bo juz się pewnie na działce pokażą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo polecam to ciasto z wiśniami. Najbardziej mi smakowało z dotychczas wypróbowanych z różnymi owocami, bo wiśnie pozostają soczyste i fajnie kontrastują smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  22. a ja upiekłam z truskawkami ,a za jakiś czas będzie z wiśniami
    Pyszne jest

    OdpowiedzUsuń