Mięso z grilla - boczek i pierś z kurczaka

7 czerwca 2008

grillowany boczek ze śliwką


Boczek ze śliwką

Nikt mnie nie zagoni do gorącej kuchni w ten kolejny przepiękny letni weekend! Kuchnia ku aprobacie rodziny została przeniesiona do ogrodu, co oznacza grillowanie :) Na początek część treściwa, czyli mięsna.

Nie jestem wielbicielką boczku, ale kiedy jest on dobrze zamarynowany i zawinie się w niego suszoną śliwkę i taką roladkę wrzuci się na grilla, zmienia to postać rzeczy :) Chrupiące mięsko z soczystą śliwką w środku staje się naprawdę smaczną przekąską i dzisiaj skusiłam się na nie nawet dwa razy :)


grillowany boczek ze śliwką




Piersi kurczaka marynowane w jogurcie

grillowana pierś kurczaka w marynacie jogurtowej


Moje ulubione mięso z grilla. Soczysta i lekkostrawna pierś kurczaka pachnąca ziołami smakuje najlepiej z sosem tzatziki lub zapakowana z grillowanymi warzywami i ulubionymi sosami w chlebek pita. Często marynuję tak kurczaka, by upiec go tradycyjnie w piecu lub usmażyć na patelni na obiad.



Jogurtowa marynata:

kubek jogurtu naturalnego,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka soku z cytryny,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz



Wymieszać składniki marynaty i zalać kawałki kurczaka. Marynować kilka godzin (najlepiej całą noc). Grillować.


7 komentarzy

  1. Komarko, zdjęcia...aż dech zapiera! Piękności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aha, to sobie popatrzę, nie jadłam w końcu ani jednego ani drugiego ;(((

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. To kury też nie jadłaś?? :) Ja za to nie załapałam się na chłodnik ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marynatę jogurtową znam - robię z nią pierś indyczą.
    A boczek w czym marynujesz ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Komarko, cudne dania! Zjadlabym z chęcią szczegolnie kurczaczka ! Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Boczek najczęściej nacieram marynatą z octu winnego, sosu sojowego, miodu, czosnku, soli i pieprzu, papryki i odrobiny cynamonu. Najważniejsze, żeby leżał w przyprawach najdłużej jak się da - najlepiej całą noc przed grillowaniem.

    OdpowiedzUsuń