Rogaliki orzechowo-waniliowe

19 grudnia 2007

kruche ciastka rogaliki orzechowo-waniliowe

Miałam zabrać się już za konkretne świąteczne wypieki, ale doszłam do wniosku, że nie zaszkodzi w międzyczasie upiec jeszcze trochę ciasteczek ;) W zasadzie w tym roku miałam upiec rogaliki orzechowo-waniliowe zamiast pierniczków. Niestety, jak wiadomo pierniczków nie udało mi się uniknąć, więc w myśl zasady, że od przybytku głowa nie boli, będą i pierniczki i rogaliki :)

kruche ciastka rogaliki orzechowo-waniliowe

Przepisy na rogaliki spotykałam wcześniej w różnych wersjach wielokrotnie. Jest to popularny wypiek świąteczny w Austrii i Czechach. Tutaj podaję przepis, który znalazłam w "Wypiekach" Konemanna z serii Mistrzowie Europejskiej Kuchni Zapraszają Do Stołu. Jest to austriacka wersja ciastek z mielonymi orzechami laskowymi i rumem, znana pod nazwą rogaliki waniliowe. Mimo, że cukier waniliowy dodaje się dwukrotnie - do ciasta i potem do pudrowania upieczonych rogalików, to jednak dominuje smak i aromat orzechowy i wydaje mi się, że trafniejszą nazwą są rogaliki orzechowo-waniliowe.

kruche ciastka rogaliki orzechowo-waniliowe

kruche ciastka rogaliki orzechowo-waniliowe

Rogaliki orzechowo-waniliowe:

180 g mąki,
60 g miałkiego cukru,
20 g cukru waniliowego,
200 g masła,
100 g mielonych orzechów laskowych,
50 ml rumu

Zmielone orzechy uprażyć na patelni i ostudzić. Mikserem utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, orzechy, rum i wszystko dobrze zagnieść. Ciasto pozostawić w lodówce, najlepiej na całą noc. 

Ciasto uformować w wałek i odcinając małe kawałki formować z nich rogaliki. Piec około 10 min. w temperaturze 210 stopni (piekarnik musi być bardzo dobrze rozgrzany, inaczej rogaliki rozpłyną się). Ostudzone ciasteczka posypać miałkim cukrem pudrem.

12 komentarzy

  1. I znowu z orzechami, które tak uwielbiam... Już mam ochotę biec do kuchni i piec;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo są bardzo kruche i orzechowe :) Tajemnica ich "orzechowatości" tkwi pewnie w prażeniu orzechów tuż przed dodaniem do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladaj cudnie, az slinka cieknie autentycznie jak u psa Pavlova :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny , fajny Małysz -a jak po szwedzku jest skoczek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne, a zdjęcia bardzo nastrojowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,

    Szybkie pytanie prosto znad wigilijnego piekarnika - czy masla ma byc rzeczywiscie AZ tyle, a maki, cukru TYLKO tyle?:)
    Bardzo kleiste i mokre mi wyszlo to ciasto po zagnieceniu.. Teraz odpoczywa w lodowce..
    Ale rozumiem, ze tak ma byc?

    Dzieki z gory za odpowiedzi i dobrych swiat,
    Sia

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, masła ma być dokładnie tyle :) Ciasto stwardnieje w lodówce i uda się uformować z niego rogaliki. Trzeba to zrobić w miarę szybko a rogaliki wrzucić do mocno rozgrzanego piekarnika.
    Dzięki takiej ilości masła ciasteczka są bardzo kruche.
    Pozdrawiam wigilijnie i życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziekuje za szybka odpowiedz.
    Rzeczywiscie twardnieje w lodowce :)
    Czlowiek sie uczy cale zycie, szczegolnie gotowac ;)

    Jeszcze raz dobrego swietowania
    Sia

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuje za rogaliki orzechowo -waniliowe, zrobilam i sa przepyszne, kruche i takie swiateczne:))).
    zycze Tobie Udanego Roku 2010 Komarko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, Czy te rogiliki trzeba zjeść od razu, czy można potrzymać w worku przez kilka tygodni? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są kruche, więc mogą trochę poleżeć 1-2 tygodnie w zamkniętej puszce :)

      Usuń

Instagram

© Every Cake You Bake. Design by FCD.